FELSÖKNING VATTEN?

PROBLEM

GRÖNT?
Detta beror oftast på att alger har bildats. För att vara säker kan man känna på väggarna, har de blivit hala så har en biofilm börjat bildas. På biofilmen börjar sedan alger att växa och då får du den gröna fina färgen. För att åtgärda problem, så gör du en chockklorering. Chockklorering: Läs anvisningarna på paketet. Generellt: Lös upp Chock-klor/snabbklor i en stor hink med varmt vatten, häll sedan innehållet i hela poolen. (OBS! Klumpar får inte lämnas på botten då de kan bleka linern!)

GRUMLIGT?
Ett högt pH-värde kan göra vattnet ”mjölkigt”, i synnerhet vid hög alkalinitet och kalkrikt vatten. För att åtgärda behöver du justera ner pH och eventuell alkalinitet. Fina partiklar som passerar filtret kan också göra vattnet grumligt. Åtgärda genom att backspola sandfiltret och använd flockningsmedel för bättre filtrering. Gammal sand kan också vara orsaken, när bytte du sand senast?
Lågt klorvärde kan också ge förstadiet till alger, vilket ger en grumlig ton i vattnet. Mät klorvärde och justera.

MISSFÄRGAT? (inte grönt)
Ett rödbrunt vatten beror på utfällning av järn i vattnet. Brunsvart vatten beror på en hög halt mangan. Blågrönt vatten beror på kopparhaltigt vatten. För att åtgärda bör du göra en chockklorering och använd därefter flockningsmedel för att ”flocka” (binda) dessa ämnen så att de fastnar i sandfiltret och försvinner vid backspolning.

KRAFTIG KLORLUKT?
En kraftig klorlukt beror på för hög halt bundet klor (kloraminer). Gör chockklorering (se anvisning ovan) så att den bundna kloren frigörs. Fritt klor i normala halter luktar inte.
All UV-strålning från solen bränner också bort bundet klor, så låt överdraget vara öppet och vädra.

IRRITERAR ÖGON/SLEMHINNOR?
Ögonirritation beror oftast på felaktigt pH-värde. Kontrollera och justera pH-värde till 7,2-7,6. Även kloraminer (hög halt bundet klor) ger irritation. Detta fel är ofta misstolkat som att man är "allergisk" mot klor, men någon sådan allergi finns inte.

Pooler som visar misskötsel av vattenkemi

Vi har sammanfattat de viktigaste rutinerna och djupare förklaring hur klor och pH fungerar i din pool. Läs gärna mera och bli expert!

Slider

 

Vi bjuder på smarta tips för dig som letar pool.

Varför uppfinna hjulet igen. Läs och lyckas direkt.

På ett par "klick" så har du en färsk offert i handen.

Vilka olika steg ingår i ett poolprojekt.

Hur fungerar en pool och varför. Vi reder ut begreppen.

Viktig del i ett poolägande är att ha bra vattenkvalité.

Poolbyggarna hjälper dig hitta rätt
Slider

 

GENVÄG TILL ÖVRIGA STOMMAR

GULDSTOMME

Vår populäraste poolstomme. Den är enkel men samtidigt extremt fiffig. Bygg själv eller låt oss bygga. Priser från 35.900:-

Glada fötter i en pool

SILVERSTOMME

En fiffiga poolkonstruktion som gör det lätt för dig som är själv-byggare eller bara vill ha en stabil pool. Priser från 45.900:-

Glad tjej i pool från Poolbyggarna AB

BRONSSTOMME

En stomme för dig som renoverar poolen och behöver en lösning som är smart. Pris från 35.900:-

Kvinna på badmadrass från Poolbyggarna AB

THERMOBLOCK

Betong är alltid starkast. Bästa valet för dig som placerar poolen ovanmark.
Pris från 21.000:-

Badfamilj i en pool från Poolbyggarna AB
Slider
© 2019 Poolbyggarna AB. All Rights Reserved. Designed av Patrik Pettersson